Repe - evakkopojasta kulttuuripersoonaksi

Tilaa kirja Rauman pitkäaikaisen pyyrmannin Reino Peipon värikkäästä elämästä

RepeReino Peippo (1934–2013) oli oman aikansa näkyvä kulttuuripersoona Raumalla. Hän ehti olla elämässään muun muassa merimies, taiteilija, näyttelijä, palokersantti, kalastaja, laulaja, pyyrmanni ja opas. Erityisen ylpeä hän oli joulupukin urastaan, joka jatkui katkeamatta yli puoli vuosisataa. Tiesitkö, että hän yritti tällä saavutuksellaan saada taiteilijaeläkkeen?

Pyyrmannina Repe trumputti 26 vuotta, ja siinä roolissa hänestä tuli erottomaton osa raumalaista perinnettä. Se on saavutus evakkopojalta. Repen elämä on oman aikansa mahtava kotouttamistarina. Tämä kirja kertoo, miten hänestä tuli Rauman kielen ja raumalaisuuden tunnettu ikoni.

Repe halusi, että hänen elämänsä tarina alkaa Karjalan murteisella kuvauksella päivästä, jolloin Peipon perhe joutuu jättämään kotinsa Koivistolla talvisodan sytyttyä. Edellisenä iltana oli sotilas käynyt kertomassa, että aamulla pitää olla valmiina rannassa. Mukaan sai ottaa sen, minkä pystyi kantamaan.

”Siit paikast äiti alko leipomaa meil evästä tulevaa, tuntematonta matkaa varte. Aamul oltii jo hyvis ajois valmiin jättämää mei koti. Se ol vast kaks vuotta vanha ja oma isä tekemä. Tupakeittiö ja pien kamari. Ei ees vuorilautoi olt viel seiniis.

Enne kuutta aamul, viel pimiä aikan, mäntii rantaa. Miul ol pien matkalaukku oikees käes ja vasemmal käel pidin neljävuotiasta siskoain, Inkeriä. Äitin sylis ol 8 kuukaue ikäne siskoin Eeva. Ol äitil sit viäl pien nyytti käsvarrel. Siin ol kaik mitä myö saatii mukkaa Koivistolt.”

Koulussa opettajaksi tuli Tauno Koskela, ja Repe solahti raumalaisuuteen. Helppoa ei elämä kuitenkaan ollut. Evakkoperhe menetti kotinsa tulipalossa, ja Repen äiti Irja menehtyi vain 43-vuotiaana.

pyyrmanniMeri, kalastus ja paatit olivat Repelle tärkeitä. Oman allmoge-veneen kunnostaminen oli hänen toteutunut unelmansa. Siitä ja muista hänen veneistään lisää kirjassa. Ja mitä olisi ollut Repen elämä ilman naisia. Kaksi oli kuitenkin ylitse muiden – molemmat nimeltään Sirkkoja.

Repe oli myös kirjoittaja. Elämäkerran loppupuolelle on koottu ne raumankieliset kirjoitukset, jotka hänen jäämistöstään löytyivät.

Repe – evakkopojasta kulttuuripersoonaksi on kovakantinen ja 224-sivuinen kirja.

Tilausohjeet: Laita sähköpostia osoitteeseen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen . Kirjoita viestiin nimesi, osoitetietosi sekä puhelinnumerosi ja email-osoitteesi. Saat sähköpostiisi ohjeen, kuinka maksat kirjan, jonka hinta on 25 euroa + postimaksu 5,20 euroa. Kirja lähetetään sinulle, kun suoritus on saapunut Mediatalo Virpi Adamssonin tilille.

Kirja on myynnissä myös Museokauppa Kistupuadissa Vanhalla Raatihuoneella Rauman museossa torin laidalla.


 
Symbol
Kirja Reino Peiposta